Ons verhaal

Imkerij Merodegoud zag het levenslicht in 2024. Het zaadje dat hiertoe leidde, ontkiemde echter al in 1999. Die zomer werd ik bij mijn juf thuis uitgenodigd om te komen kijken naar de bijtjes van haar man. De passie was meteen aangewakkerd, maar als 6-jarige zelf beginnen imkeren zat er helaas niet in. Die stap zette ik uiteindelijk in 2009 via een cursus bij de lokale imkervereniging.

Dylan Elen, de imker

Vanaf dat moment ging het razendsnel: 1 bijenvolk vermenigvuldigde zich tot 2, 4, 8, 16, … ; allerlei imkeropleidingen volgden, gaande van bestuiving tot kunstmatige inseminatie; ik ontdekte de zwarte bij en richtte de vzw ZwarteBij.org op om vervolgens voor meerdere jaren als bijenonderzoeker aan de slag te gaan in het buitenland. Hoewel ontzettend boeiend, had ik als onderzoeker nog maar weinig contact met de bijen zelf. En u weet wel: zoals het klokje thuis tikt, zo tikt het nergens. Daarom besloot ik terug te keren naar mijn mooie Limburg en mijn zoemende passie opnieuw volop vanuit de praktijk te beleven.

Imkerij Merodegoud beschikt over meerdere locaties waar bijenvolken staan. Deze bijenstanden situeren zich verspreid over België, waaronder het Woud van Chimay, de Vallei van de Zwarte Beek, en de Nationale Parken ‘Brabantse Wouden‘, ‘Hoge Kempen‘ en ‘Bosland‘. Maar het kloppende hart ligt op de site van de Abdij van Averbode, te midden van de uitgestrekte Merodebossen waar onze bijenvolken het gros van het vloeibare goud voortbrengen.

Bijenkasten in fruitgaard Abdij van Averbode

Imkerij Merodegoud staat voor een duurzame wijze van bijenhouden in verhouding tot de draagkracht van het ecosysteem. Vanuit dat perspectief wordt onder meer het Varroa-probleem aangepakt via biotechnische ingrepen i.p.v. pesticiden; houden onze bijenvolken voldoende eigen honing om te overwinteren i.p.v. zich met geraffineerde suiker te moeten voeden; plaatsen we nooit veel bijenkasten op eenzelfde locatie en ondernemen we jaarlijks actie om meer streekeigen voedselplanten te voorzien. Tot slot kadert hierin ook onze keuze voor de bedreigde inheemse zwarte bij, die we actief telen om uitsterven te voorkomen. Met enige fierheid hebben wij niet alleen de zwarte bij opnieuw in Vlaanderen geïntroduceerd, maar zijn wij ook de grootste zwarte-bijen-imkerij van de regio.

Zwarte bijen

Wist je dat ook de donkere achtergrond van onze website vanuit duurzaamheid gekozen is? Lichte achtergronden verbruiken namelijk veel meer energie.