Bijenproducten

De meeste mensen zullen bij het horen van woorden als bijenvolk of bijenkast ongetwijfeld meteen denken aan honing. Maar honingbijen voorzien ons tevens van nog vele andere bijenproducten. Stuifmeel, koninginnenbrij, propolis, bijenwas en zelfs bijengif kennen reeds eeuwen tal van toepassingen. Wij kiezen er bewust voor om uitsluitend producten aan te bieden die afkomstig zijn van onze eigen bijenvolken. Als gevolg daarvan kan het gebeuren dat sommige producten tijdelijk niet beschikbaar zijn, onze opbrengsten zijn immers erg afhankelijk van de weersomstandigheden.

Momenteel bieden wij enkel honing en propolistinctuur aan,verkrijgbaar te Waterstraat 5A, Tessenderlo. Wil je niet het risico lopen voor een gesloten deur te staan, kan je altijd even op voorhand bellen op +32496971004. Alle verkooppunten staan op de kaart onderaan.

Honing

Honing kan op verschillende manieren ingedeeld worden, voorbeelden zijn op basis van structuur (vast, crème, gelei-achtig of vloeibaar), op basis van de bloemen waar de nectar vandaan komt waar de bijen de honing van gemaakt hebben of op basis van de locatie waar de bijenvolken stonden. Bij Imkerij Merodegoud maken we een onderscheid tussen enerzijds de honing van onze bijenvolken op de abdij, die gesorteerd per bloemensoort geoogst wordt maar allen het label ‘Averbode Abdijhoning’ draagt, en anderzijds de honing van al onze andere bijenvolken, die gesorteerd per bloemensoort geoogst en zo genoemd wordt (m.a.w. lindehoning uit Chimay en lindehoning uit Zutendaal oogsten we als 1 geheel).

Ons honingaanbod, v.l.n.r. acacia-, linde-, zomerbloemen- en heidehoning
  • Acaciahoning (390 g – €8)

Van oorsprong komt de Valse acacia uit Noord-Amerika. Eind 17de eeuw werden zaden meegebracht naar Europa om te planten in botanische tuinen vanwaar de boomsoort later verder verspreid werd omwille van zijn esthetische waarde. Daartegenover staat dat hij zich bij ons vaak invasief gedraagt en inheemse plantensoorten verdringt. De Valse acacia staat doorgaans in juni in bloei. De witte vlinderachtige bloemen hangen in trossen bij elkaar en zijn een waar paradijs voor honingbijen en hommels. Acaciahoning is zacht met een heel zoete toets. Deze honing is perfect voor mensen die slechts sporadisch honing eten of alleen maar van vloeibare honing houden, want omwille van het hoge fructosegehalte kristalliseert hij praktisch nooit.

  • Lindehoning (390 g – €8)

5000 jaar geleden waren de Lage Landen nog bedekt door het Atlantisch lindewoud, een eiken-lindebos met een weelderig tapijt van voorjaarsbloeiers. Vandaag is er van dat lindewoud helaas niets meer over, maar kennen we de Linde wel nog van statige dreven en als die typische bomen bij oude boerderijen en kapelletjes. Vanaf half juni tot half juli is de Linde uitbundig gedecoreerd met bloesems die, als de wind meezit, makkelijk tot op 100 meter te ruiken zijn en van ver bijen aantrekken. De bloesems kunnen ook geplukt worden om heerlijke thee mee te zetten. Lindehoning is een honing met een lekkere zoete en muntachtige smaak, ideaal om een kop warme melk of lindethee mee te zoeten. Net als zomerbloemenhoning zal lindehoning niet snel kristalliseren.

  • Zomerbloemenhoning (390 g – €7)

Onze zomerbloemenhoning wordt jaarlijks rond eind juli geoogst en is een allegaartje van ingedikte nectar van allerlei bloemen die onze bijen tijdens de late lente en vroege zomer bezochten: Meidoorn, Spork, Liguster, Korenbloem, Slangenkruid, … alsook vele tuinplanten. Vaak zit hier ook deel acacia- en lindehoning bij in. Omdat elk jaar anders is op vlak van weersomstandigheden en niet alle planten daarom elk jaar in dezelfde mate nectar zullen maken, zal de smaak van zomerbloemenhoning van jaar tot jaar (licht) verschillen. De brede plantensamenstelling van deze honing maakt hem ook heel geschikt voor mensen met een stuifmeelallergie: door het eten van de honing bouwen ze namelijk geleidelijk aan immuniteit op. Net als lindehoning zal zomerbloemenhoning niet snel kristalliseren.

  • Heidehoning (390 g – €12)

Wie kent niet de prachtige purperen hei van de Kempen? Vanaf half augustus kleuren de Kempische laagvlaktes beeldig paars door de Struikhei. Wanneer de heidebloesem weelderig bloeit, is het een komen en gaan van honingbijen, hommels en solitaire bijen, zoals de zeldzame Heidezijdebij. Heidehoning is een kruidige, pittige honing met een volle, krachtige smaak. De uitgesproken smaak van heidehoning is eigenlijk met geen andere honingsoort te vergelijken. Bovendien is uit onderzoek van de universiteit van Dublin gebleken dat heidehoning even geneeskrachtig is als de befaamde manukahoning uit Nieuw-Zeeland. Heidehoning is niet vloeibaar, maar gelei-achtig van structuur. Daarom wordt hij bij de oogst uit de raten geperst in plaats van geslingerd, een erg arbeidsintensief klusje.

Propolistinctuur

Propolistinctuur is een bekend traditioneel preparaat, gemaakt van zuivere propolis opgelost in alcohol. Propolis wordt door honingbij gemaakt op basis van plantenharsen die ze in onze regio hoofdzakelijk verzamelen op knoppen van Berk en Populier. Ruwe propolis bestaat voor ongeveer 50% uit harsen, 30% wassen, 10% essentiële oliën, 5% stuifmeel en 5% verschillende organische verbindingen. In totaal bevat propolis wel meer dan 300 bestandsdelen. De tinctuur wordt gemaakt met alcohol omdat dit het beste oplosmiddel is voor het extraheren van de meeste bioactieve stoffen in de propolis.

Een druppelflesje propolistinctuur (20 ml, 25%-oplossing) kost €9.

Zwarte bijen voorzien hun nestruimte overvloedig met de karamelbruine propolis

Verkooppunten

Opgelet: niet alle verkooppunten bieden ons volledige gamma aan.